Nollaig Shona Duit, azaz Boldog Karácsonyt!
Az ünnep december 13-án kezdődik, ez a 13 nap a Little Christmas (Kis
Karácsony). Az írek karácsonya hagyományosan ötvözi az ír katolikus
szokásokat, a kelta pogány valamint az anglikán protestáns hagyományokat.
Az írek lakásaikat az ünnep közeledtével gondosan feldíszítik. Az ablakba
örökzöldekkel ékesített gyertyákat állítanak, általában hármat. A gyertyák
a szent családnak mutatják az utat az éjszakában, a hármas szám pedig
a szentháromságra (atya, fiú, szentlélek ) utal. A karácsonyi vacsora előkészületei már hetekkel az ünnep előtt elkezdődnek, hiszen a hagyományos fűszeres-mazsolás karácsonyi desszert, a Plum Pudding, valamint a zsírral összekevert és konyakkal leöntött mazsolát, almát, mandulát és cukrozott narancshéjat tartalmazó Mince-Pie ízeinek összeéréséhez hetekre van szükség. A vacsora másik tradicionális eleme a mind hidegen, mind melegen tálalható Spiced Beef, amely szintén többnapos pácolást igényel a főzése és préselése előtt. Az ünnepi vacsora olyan szokásos angolszász ételekkel egészül ki, mint a pulyka, a sonka és az áfonyaszósz. Az ír asszonyok a család minden tagjának három ánizsos süteményt készítenek, egyet karácsonyra, egyet Újév napjára, egyet pedig a tizenkettedik éjszakára, amely a téli napéjegyenlőséget követő tizenkettedik éjszaka. A karácsony esti étkezést követően a családok tejet és kenyeret helyeznek el a ház előtt, és nyitva hagyják az ajtót a vendégszeretetük jelképeként. Dec. 25-én István napján (St. Stephen's Day) aztán kezdetét veszik a nagy utcai népünnepélyek. Ilyenkor az emberek, főleg a fiatalok maskarába öltöznek, és különféle tradicionális szereplőkkel vidám jeleneteket adnak elő. A Csendes Éj ír nyelven Oíche Chiúin (Irish-Gaelic) Oíche Chiúin (Irish) |