Bloomsday (a virágba borulás napja)

James Joyce klasszikus műve, az Ulysses 1904. június 16-án játszódik. Ezt a napot a regény főhősének, Leopold Bloomnak a neve nyomán Bloomsdaynek nevezik és a Joyce-hívők évről évre lelkesen megünneplik. A legelső Bloomsdayt 1954-ben szervezte egy dublini irodalmárokból, írókból és bohémekből álló csapat. Azóta is a Bloomsday lényege, hogy a rajongók felkeresik az Ulysses színhelyeit.
A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Joyce nemcsak ikon, márkanév is. Az ír állam valamikor az 1980-as években fedezte fel a Joyce-ban rejlő anyagi lehetőségeket, s azóta lelkes támogatója a különböző Joyce-alapítványoknak s természetesen a Bloomsdaynek is. Szoborállítással, emléktáblák kihelyezésével kezdték tudatosan is építeni a kultuszt. De idetartoznak a szervezett Ulysses-túrák is, melyek megfelelő pénzmag lepengetése ellenében elvezetik az érdeklődőt néhány híres helyszínre.

A nemzetközi tudományos érdeklődés már jóval korábban megindult, hiszen 1967-ben rendezték meg az első Nemzetközi James Joyce Szimpóziumot. Ezt a rendezvényt kétévenként azóta is megrendezik. 2004-ben Dublinban tartották, 2006-ban pedig Magyarország lesz a házigazda!
Magyarország és Joyce különleges viszonya a magyar-ír viszony különlegességének következménye. A két nemzet a 19. században figyelt fel egymásra, amikor is mindkettő a saját függetlenségi, nyelvi, kulturális és gazdasági problémáival küzdött, s a másikban láttak követendő példát. Nálunk Eötvös József, az íreknél Arthur Griffith foglalkozott ezzel a párhuzammal. Az Ulyssesnek is van magyar vonatkozása: a főszereplő Leopold Bloom édesapja, egy szombathelyi zsidó még Virág Rudolf néven látta meg a napvilágot.
Ennek ellenére Joyce viszonylag sokáig nem tett szert széles körű ismertségre Magyarországon, ám ez inkább a politikai berendezkedés s nem az olvasók passzivitásának számlájára írható. A nagy áttörést Szentkuthy 1974-es Ulysses-fordítása hozta.

Nemcsak az irodalmi, a kulturális élet is egyre fokozottabb figyelmet fordít Joyce-ra. Magyarországon 1994-ben rendezték az első Bloom-napot Szombathelyen. Bár a szombathelyi szervezőgárda az elmúlt tíz év alatt többször is kicserélődött, évről évre színvonalas produkciókkal ünnepelnek itt is a Joyce-rajongók. Például 1997-ben avatták az úgynevezett Blum-házat. Azért a Fő utca 40-41. szám alatt található épületre esett a választás, mert itt a 19. században egy Blum nevű család lakott. A Bloom-napi rendezvények helyszínéül az Iseum szolgál, ami eleve kultikus hely, de immáron a Joyce-kultusz szentélye is. A felolvasások mellett állandó program a Bloom-napi képzőművészeti kiállítás és a MetalBloom fesztivál. Továbbá minden évben megjelenik a Leopold Bloom Mappa, a (nem kizárólag) szombathelyi művészek folyóirata.

Kapcsolódó linkek:
http://www.kortarsonline.hu/0408/orosz.htm
http://balkon.c3.hu/balkon02_07-08/18bloomsday.html