Az ír sör

Írország nemcsak az irodalom területén, hanem az italok frontján is több világmárkával büszkélkedhet. Ilyen az írek egyik tiszteletbeli nagyköveteként is funkcionáló Guinness sör, ami - túlzás nélkül - az eredeti forrás helyén, vagyis Írországban a legfínomabb. A szigetországban rengetegszer találkozhatunk a híres Ír hárfával is, ami csodálatos hangjával, formájával az elmúlt századok során az ország egyik jelképévé vált. De ha jártunkban-keltünkben sehol nem láttuk, hallottuk egy esélyünk még mindig marad: nézzük meg a Guinness sör emblémáját.

A tradíciókhoz ragaszkodva az igazi jó ír sör még mindig csak és kizárólag malátát, komlót, sörélesztőt és vizet tartalmaz. Az igazi ale-t (világos) és a stoutot (fekete) sört ma is ugyanúgy szolgálják fel, mint ahogyan azt évszázadokkal ezelőtt tették. Kézi pumpálással egyenesen a hordóból kerül poharunkba a különleges nedű, természetesen mindig csordultig töltve a pohárba a lassan ülepedő Guinness-t kivéve - egész kevés habbal. A Guinness sör különlegességét nemcsak rendkívüli sűrűsége és különleges zamata adja, hanem még az is, hogy nem tartalmaz szénsavat.
Mivel nem pasztőrözik, végleges formáját csak a csapoláskor, a pubokban éri el. A nedű épp olyan különleges, mint kitalálója Arthur Guinness, aki 1759-ben, 9000 éves bérleti szerződést írt alá az akkor lerobbant sörgyárral a St. James Gaten-nel. A Guinness névvel más területen is találkozhatunk: a ritka rekordok gyűjteményét is így jelölik. A söröknél maradva: a Murphy's, a Kilkenny és a Beamish tettek még szert igazi hírnévre.

És egy recept, amihez ír sör szükségeltetik:

Sör és sajtleves (6 személyre)

Hozzávalók:
- 1 csésze kockára vágott hagyma
- 1 csésze kockára vágott zellerszál
- 1 csésze kockára vágott sárgarépa
- 3/4 csésze vaj
- 1/2 csésze liszt
- 1 kiskanál mustárpor vagy 1 evőkanál mustár
- 5 csésze csirkehúsleves vagy zöldségleves (kockából is készíthető)
- 1 marék brokkoli rózsa
- 0,33 liter barna sör, lehetőleg Guinness vagy Murphy's
- 16 dkg Cheddar sajt, reszelve
- 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
- só és bors ízlés szerint

1. Süsse nagy lángon, hirtelen a kockára vágott zöldségeket a vajon. Keverje az így előkészített zöldségekhez a lisztet és a mustárport (vagy mustárt).
2. Adja a levest a keverékhez, folyamatos keverés közben, majd főzze kb. 5 percig.
3. Törje apróra a brokkoli-rózsákat; a szárát vágja falatnyi darabokra és gőz felett párolja, amíg éppen csak megfő (puha is, meg nem is).
4. Adja a sört és a sajtokat a leveshez. Párolja 10-15 percet. Ellenőrizze az ízeket, sózza, borsozza ízlése szerint.
5. Tálaláskor tegyen egy kevés párolt brokkolit a levesestányér aljára és szedjen rá a levesből.

Megjegyzés: Az elkészült leves a sajtok miatt nem tárolható hosszabb ideig még hűtőszekrényben sem.