Az ír whiskey

Az érlelt gabonapálinka elnevezése Nagy-Britanniában és Kanadában whisky, míg az Egyesült Államokban és Írországban whiskey. Származási területe sokat elmond az ital karakteréről is, bár az elnevezések olykor kifejezetten becsapósak.
Az ír whiskeyt árpából, búzából, rozsból vagy zabból készítik. Mivel az alapanyagokat nem füstölik, lágy ital, s sajátos ízét inkább a hordós érlelés során nyeri el. (Ismertebb márkái: Jamesons, Tullamore Dew, Paddy, további márkák: Midleton 26 Yr., Black Bush, Bushmills, Clontarf, Coleraine, Connamarra, Greenspot, Irish Mist, Kibbegan, Paddy Old, Tyrconnell)

Az ír whiskey történelme

Senki nem tudná megmondani, hogy pontosan mikor és hol kezdődött, de a legtöbb történész megegyezik abban, hogy a lepárlás tudományát a hatodik században hittérítő szerzetesek hozták Írországba. Ezek a szerzetesek fedezték fel, hogy a közép-keleten, parfüm készítésére használt szerkezetet hogyan lehetne másra használni. Tulajdonképpen ők voltak azok akik először pároltak le alkoholt. A szerzetesek jöttek rá arra, hogy ha a péppé zúzott árpát vízzel és élesztővel melegítik egy edényben, akkor az alkoholt vissza tudják nyerni, s az így kapott terméknek csodálatos ereje van. Az italt "Uisce Beatha" azaz az élet vize névre keresztelték. A XII. században II. Henrik angol király volt az első aki Írországban járt katonáival, és teljesen az ital hatása alá került. Az évszázadok alatt tökéletesedett az eljárás, sőt az ital neve megváltozott. Kialakult az ital ma világszerte ismert neve, a whiskey.

Ha szeretnél megismerkedni a whiskey készítés történetével, látogass el a Whiskey Tours.ie oldalra.