A
táncos lábú ír nép gasztronómiai kultúráját, főleg italait sokan kedvelik.
Mély ízű sörei, finom likőrjei, na és persze az utolérhetetlen ír whiskey
mindenki számára ismertek, már csak azért is, mert a közkedvelt ír kávénak
is ez utóbbi az egyik összetevője. A whiskeyből, feketekávéból és tejszínhabból
álló krémes és melegen fogyasztandó ital története a század negyvenes
éveiben kezdődött, amikor is a Limerick megyei Foynes reptéri bárjának
csaposa, Joe Sheridan, egy visszafordított amerikai gép elcsigázott,
átfázott utasait kínálta meg először ezzel az éltető nedűvel. A pillanatok
alatt magukhoz térő vendégek kérdésére, miszerint brazíliai kávét kortyolgatnak-e,
rögtön jött a büszke válasz: "Nem, ez ír kávé." Az Egyesült
Államokban aztán hamar népszerű lett ez az italféle, és a siker ironikus
magyarázata talán abban rejlik, hogy egyetlen pohárkája mind a négy
"alapvető" táplálékcsoportot tartalmazza: alkoholt, koffeint,
cukrot és zsírt.
Az ital születési helyén, a Joe Sheridan Bárban ma is meg lehet kóstolni
az eredeti ír kávét.
Hozzávalók:
- egy bárkanál barnacukor
- 4 cl ír whiskey (Nagy-Britanniában és Kanadában whisky, míg az Egyesült
Államokban és Írországban whiskey)
- forró feketekávé
- tejszín vagy tejszínhab
- szerecsendió
Először is szükségünk lesz egy speciális, ír-kávés pohárra, mely hőálló,
talpas, füles üvegpohár. Formája, öblössége leginkább egy kis söröskorsóhoz
hasonlítható. Ebbe a pohárba 4cl ír whiskey-t, és ízlés szerinti (2-3
teáskanál) barnacukrot öntünk. Ezután két dolgot tehetünk. Meggyújtjuk
az italt és a cukrot folyamatosan kevergetve karamellizáljuk, vagy a
kávégép gőzölőjével addig melegítjük, amíg teljesen fel nem oldjuk a
cukrot. Ezután felengedjük kávéval addig a pontig, ahol a pohár íve
elkezd kiszélesedni. Shakerben tejszínt habosítunk, de csak annyira,
hogy még csurgatni lehessen. Ezt egy, a kávé felszínén tartott kanálra
öntjük, így koronázva meg habbal az italt. A jól elkészített ír kávé
megjelenésében, karamelles-kesernyés ízében és hatásában is emlékeztet
az írek leghíresebb sörére. A fogyasztás is hasonlóan történik: a kávé
íze és jellege úgy érvényesül leginkább, ha a habon keresztül isszuk
ki, éppen úgy, mintha egy hűs Guinesst kortyolgatnánk.
A tetejére ízlés szerint reszelhetünk szerecsendiót. Aki nem szereti,
tehet rá reszelt csokoládét is.
Mielőtt valaki így kiáltana fel: "Úristen, ez ilyen bonyolult?",
közreadunk egy egyszerűbb elkészítési módot is:
A whiskeyt és a cukrot a tűzhelyen melegítsük meg, és öntsük fel forró
feketekávéval. Koronázzuk meg egy adag könnyű tejszínhabbal, a tetejére
reszeljünk szerecsendiót (vagy csokit).