Ír kávé (Irish Coffee)

A táncos lábú ír nép gasztronómiai kultúráját, főleg italait sokan kedvelik. Mély ízű sörei, finom likőrjei, na és persze az utolérhetetlen ír whiskey mindenki számára ismertek, már csak azért is, mert a közkedvelt ír kávénak is ez utóbbi az egyik összetevője. A whiskeyből, feketekávéból és tejszínhabból álló krémes és melegen fogyasztandó ital története a század negyvenes éveiben kezdődött, amikor is a Limerick megyei Foynes reptéri bárjának csaposa, Joe Sheridan, egy visszafordított amerikai gép elcsigázott, átfázott utasait kínálta meg először ezzel az éltető nedűvel. A pillanatok alatt magukhoz térő vendégek kérdésére, miszerint brazíliai kávét kortyolgatnak-e, rögtön jött a büszke válasz: "Nem, ez ír kávé." Az Egyesült Államokban aztán hamar népszerű lett ez az italféle, és a siker ironikus magyarázata talán abban rejlik, hogy egyetlen pohárkája mind a négy "alapvető" táplálékcsoportot tartalmazza: alkoholt, koffeint, cukrot és zsírt.
Az ital születési helyén, a Joe Sheridan Bárban ma is meg lehet kóstolni az eredeti ír kávét.

Hozzávalók:
- egy bárkanál barnacukor
- 4 cl ír whiskey (Nagy-Britanniában és Kanadában whisky, míg az Egyesült Államokban és Írországban whiskey)
- forró feketekávé
- tejszín vagy tejszínhab
- szerecsendió

Először is szükségünk lesz egy speciális, ír-kávés pohárra, mely hőálló, talpas, füles üvegpohár. Formája, öblössége leginkább egy kis söröskorsóhoz hasonlítható. Ebbe a pohárba 4cl ír whiskey-t, és ízlés szerinti (2-3 teáskanál) barnacukrot öntünk. Ezután két dolgot tehetünk. Meggyújtjuk az italt és a cukrot folyamatosan kevergetve karamellizáljuk, vagy a kávégép gőzölőjével addig melegítjük, amíg teljesen fel nem oldjuk a cukrot. Ezután felengedjük kávéval addig a pontig, ahol a pohár íve elkezd kiszélesedni. Shakerben tejszínt habosítunk, de csak annyira, hogy még csurgatni lehessen. Ezt egy, a kávé felszínén tartott kanálra öntjük, így koronázva meg habbal az italt. A jól elkészített ír kávé megjelenésében, karamelles-kesernyés ízében és hatásában is emlékeztet az írek leghíresebb sörére. A fogyasztás is hasonlóan történik: a kávé íze és jellege úgy érvényesül leginkább, ha a habon keresztül isszuk ki, éppen úgy, mintha egy hűs Guinesst kortyolgatnánk.
A tetejére ízlés szerint reszelhetünk szerecsendiót. Aki nem szereti, tehet rá reszelt csokoládét is.

Mielőtt valaki így kiáltana fel: "Úristen, ez ilyen bonyolult?", közreadunk egy egyszerűbb elkészítési módot is:
A whiskeyt és a cukrot a tűzhelyen melegítsük meg, és öntsük fel forró feketekávéval. Koronázzuk meg egy adag könnyű tejszínhabbal, a tetejére reszeljünk szerecsendiót (vagy csokit).