irishfeetÍr sztepp tánc oktatás, fellépések

St. Patrick’s Day

Az írek és az Ír sztepp táncot kedvelők világszerte megünneplik Szent Patrik napját, akiről úgy tartják, hogy ő hozta el Írországba a kereszténységet, és ő volt az is, aki kiűzte a kígyókat a szigetről. (A kígyók a gonosz megtestesítői, akiket Szt. Patrik egyetlen szavával a tengerbe kergetett). Miatta lett a lóhere az írek jelképe, mivel a lóhere, az ún. shamrock segítségével magyarázta el a pogány íreknek a Szentháromság mibenlétét.
A szent ünnepe eredetileg március 17-én van, amikor mulatságokat, felvonulásokat rendeznek tiszteletére.

Patrik 432-ben érkezett Írországba és 461-ben halt meg. Egyes források szerint Franciaországban, mások szerint Walesben született, és onnan ír kalózok rabolták el, és hurcolták Írországba az akkor még egyszerű, pogány pásztorfiút. A fiú Írországban látomások hatására megtért, megszökött fogvatartóitól, és Anglia szigetére hazatérve megkeresztelkedett, és a szerzetesi életmódot választotta. De nem felejtette a pogány íreket. Visszatért a zöld szigetre és hirdetni kezdte a pogányok között az Úr igéjét.

A legenda szerint, nem sokkal az után, hogy Szt. Patrik megérkezett Írországba, tüzet gyújtott a Slane nevű városka melletti dombon, mintegy közhírré téve, hogy mostantól az Úr igéje uralkodik a sziget felett. A helyi királynak több sem kellett, elküldte az embereit, hogy beszéljenek Patrik fejével, mivel ezen a földön ő az úr, és nem engedélyezi, hogy ilyen jöttmentek tüzeket gyújtsanak az uradalma területén. A druidák azonban figyelmeztették a királyt, hogy bánjon csínján Szt. Patrikkal, mert az ő hatalma túl fogja élni az ír uralkodókat. Szt. Patrik a királynak megpróbálta elmagyarázni a Szentháromság mibenlétét, az kissé értetlenkedve nézett rá. A dolgot egyszerűsítendő a lába előtt növő kis lóherecsokorból letépett egyet, és a három zöld levélke segítségével magyarázta el a dolgot.

A király ezek után engedélyezte Patriknak a térítést, sőt, egyik embere megtérve, Slane első püspöke lett. Ennek emlékére a helyi pap minden Nagyszombaton tüzet gyújt a dombon. A dombtetőn álló temető szélén egy fehér, viharverte Szt. Patrik szobor tekint szét ma is a vidéken.

Írország nyugati felében található a Croagh Patrick nevű, szabályos kúp alakú hegy, amelyen Szt. Patrik 40 napig böjtölt egy Húsvét előtt. A hithű katolikusok számára ma is szinte kötelező a hegy - lehetőleg mezítláb való - megmászása július utolsó vasárnapján.