irishfeetÍr sztepp tánc oktatás, fellépések
Írta: Administrator  ::  Kategória: friss hírek  ::   hétfő 03 március 2014 - 10:19:10
Hozzászólás: 0
2008. július 25-27. A helyszín Salföld, a Balaton észak-nyugati részén fekvő, alig nyolcvanfős falucska, amely idén immáron harmadik éve adott otthont az Irish Feet Ír Sztepp Tánccsoport (IF) által szervezett edzőtábornak.

A háromnapos tábor, közel 30 táncos részvételével, feszes próbarenddel, a lélegzetvételnyi pihenőket jellemző remek hangulatban zajlott. A táborba érkezőket az igényeket tökéletesen kielégítő szállás várta, aminél jobbat kívánni sem lehetett volna. A nyári forróságban kellemesen hűvös szobák közvetlen szomszédságában egy nagyobb és egy kisebb balett padlós, kifejezetten az ír sztepp igényei szerint kialakított tükrös terem állt a táncosok rendelkezésére, akik, kihasználva a páratlan lehetőséget, sokszor
éjszakába nyúlóan koptatták cipőiket.

Az idei év különlegességeként szolgált, hogy az Irish Feet-tel szoros barátságot ápoló Deirdre Hamilton is táborlakóvá avanzsált, s szerepet vállalt az órák levezénylésében. Nem mindennapi tudását bemutatva edzéseket tartott az IF fellépő csoportjának, valamint az év közben kezdő és haladó tanfolyamokat látogató tanítványoknak egyaránt. Az igen kemény, másfél-két órás táncpróbák nem kímélték az izmokat, így a nap végi lépcsőmászás egyeseknek néha bizony csak mosolyfakasztó technikákkal sikeredett. Mégis, mindenki örömmel vetette alá magát Dia instrukcióinak.

Nice and sharp –csak feszesen!


Az év nagy részében a Riverdance produkcióval turnézó profi táncos kiemelt figyelmet fordított a táborlakók tánctechnikájának finomítására, a mozdulatok dinamizmusának fejlesztésére. Gyakorló koreográfiái, nyújtó gyakorlatsorai pár nap alatt szemmel látható eredményt hoztak. Dia az
edzések során valamennyi résztvevőnek külön figyelmet szentelt, a csoportos gyakorlatokon túl sokszor egyesével is sor került mindenkire, így egy táncos sem maradt személyre szabott tanács nélkül. Az eredmény pedig magáért beszélt, Dia a harmadik nap végére igen pozitívnak látta a fejlődést.

Nem is csoda, hiszen a tánctermek ablakait reggeltől estig folyamatosan pára fedte, az évközi tanfolyamok résztvevői napi háromszor másfél, a fellépő táncosok napi kétszer kétórás próbán vettek részt, amit sokszor önkéntes repeta követett. S hogy mivel telt a szűken mért szabadidő?
Az órák közti rövid szüneteket a csapat tagjai leginkább a nyári napsütésben szárítkozva töltötték, míg az estéket jó hangulatú vacsora, a helyi borvidék remekeinek megismerése, s –a szerencsés időzítésnek köszönhetően –a Salföldi Falunap vendégváró programjai zárták.

A folytatás természetesen jövőre sem marad el, 2009 nyarán ismét intenzív edzőtábor, Dia profi programja és az Irish Feet táncosai várják az érdeklődőket.

A tábori fotókból készült slideshow: itt megtekinthető
Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban